یک کارشناس بازار سهام میگوید: اگر توقف مذاکرات چند ماه طول بکشد وضعیت بورس به وضعیت پیش از انجام مذاکرات برمیگردد که بیشتر منفی بود تا مثبت. ممکن است شاخص سطح ۳ میلیون واحد را هم از دست بدهد چراکه این شاخص حمایت محکم نیست.
به گزارش عصرگمرک، بورس تهران در چهاردهمین روز اردیبهشت ۱۴۰۴، بار دیگر صحنه نوسانات معنادار و واکنشهای متضاد سرمایهگذاران بود. شاخص کل با افتی بیش از ۲۳ هزار واحدی، به کانال ۳ میلیون و ۹۰ هزار واحدی عقبنشینی کرد؛ این در حالی است که شاخص هموزن با رشد نزدیک به ۴ هزار واحد، حرکت خلاف جهت خود را ادامه داد. این واگرایی، بار دیگر تضاد رفتاری معاملهگران حقیقی و حقوقی را آشکار کرد و نشان داد که بازار همچنان در وضعیت بلاتکلیفی قرار دارد.
پسزمینه این نوسانات، مجموعهای از عوامل اقتصادی و سیاسی، از تعویق مذاکرات هستهای گرفته تا نوسانات نرخ ارز و تداوم خروج پول حقیقی است. افزایش قیمت دلار، طلا و سکه تمایلات را به سوی بازارهای موازی کشانده و همین موضوع باعث کمرنگ شدن تقاضا برای سهمهای بزرگ و شاخصساز شده است. در چنین شرایطی، خروج بیش از ۸۰۰ میلیارد تومان پول حقیقی از بازار نیز مهر تأییدی بر تردید سرمایهگذاران نسبت به چشمانداز کوتاهمدت بازار سرمایه است.
رحمان رحیمی، کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به اینکه قرمزپوشی بورس تا چه زمانی ادامه دارد؟ به اقتصاد ۲۴ گفت: «بورس وابستگی مستقیم به مذاکرات و شرایط سیاسی دارد. زمانی که مذاکرات آغاز شد روی تمام شاخصهای اقتصادی تاثیرگذار بود، اما روی قیمت دلار، طلا و شاخص بورس بیشترین اثر را گذاشت.»
وی ادامه داد: «برخی میگویند علت تعویق مذاکرات ایران و آمریکا مسائل فنی بوده، اما برخی دیگر از کارشناسان میگویند به دلیل شرط آمریکا مبنی بر توقف غنی سازی است که ایران این شرط را نپذیرفته و میخواهد مانند برجام غنیسازی در سطح ۴ درصد را در کشور داشته باشد. این گمانهزنیها خیلی زیاد است و بورس هم واکنش خود را نشان داد. بازار سهام این طور برداشت کرده که در مذاکرات مشکل اساسی وجود داشته است، چندان که دلار هم حدود ۵ هزار تومان بالاتر رفت و بورس هم به دنبال آن منفی شد.»
این کارشناس بازار سهام در پاسخ به این پرسش که آیا افزایش قیمت دلار به معنای خروج پول از بورس و رفتن آن به سمت بازارهای موازی است؟ گفت: «دقیقا همینطور است. وجه نقد ترسو است و جایی که امنیت نباشد، فرار میکند. روز گذشته هم ۴ همت پول از بازار سرمایه خارج شد. زمانی که این سرمایه خارج میشود، به بازارهای موازی که سرمایه گذار اطمینان بیشتری دارد، روانه میشود.»
رحیمی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه درصورت طولانی شدن توقف مذاکرات، روند منفی بورس هم تداوم پیدا میکند؟ بیان کرد: «اگر این توقف چند ماه طول بکشد وضعیت بورس به وضعیت پیش از انجام مذاکرات برمیگردد که بیشتر منفی بود تا مثبت. ممکن است شاخص سطح ۳ میلیون واحد را هم از دست بدهد چراکه این شاخص حمایت محکم نیست.»